Титан продължава да чисти в „Одесос” и „Аспарухово”
Титан продължава да чисти в „Одесос” и „Аспарухово” / снимка: Дарик Варна, архив

Концесиите за поддържане на чистотата в районите „Одесос" и „Аспарухово" да бъдат удължени до избора на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Това бе решено на съвместно заседание на три комисии към местния парламент - „Благоустройство и комунални дейности", „Туризъм, търговия и рекламна дейност" и „Правна".

И двата концесионни договора, подписани през 1999 г., са изтекли в края на юли т.г. Месец по-рано е била обявена обществената поръчка. Изборът обаче е в процес на обжалване и не е ясно кога ще бъдат избрани новите изпълнители, стана ясно на заседанието.

Досега ангажимент за почистването на „Одесос" и „Аспарухово" имаше „Титан", според изтеклите вече концесионни договори. С подписване на допълнителни споразумения към тях ще бъде подсигурена чистотата на двата района, при същите условия.

Спор сред съветниците предизвика това какъв да е срокът за удължаването. Пламен Начков от БСП предложи да бъде посочен точен срок, което обаче не срещна подкрепата на колегите му.

Според Христо Атанасов от "Свободен избор - Екогласност" въпросът се разглежда в нарушение на Правилника, тъй като точката е внесена за разглеждане след обявяване на дневния ред и липсват информационни материали. „Не знаем в момента какво гласуваме. Някой видя ли тези допълнителни споразумения? Някой прочете ли нещо предварително?", обърна се към колегите си Атанасов. В крайна сметка обаче предложението му преди да бъде гласувано решението, съветниците да бъдат запознати с договорите, не получи подкрепата на останалите.

Според Янко Станев от „СДС-ДА" на гражданите трябва да се осигури чистота и защита от екологична катастрофа. "Концесионерът спокойно може да спре днес да чисти, тъй като неговите ангажименти са вече приключили. И никой повече не може да го задължи да чисти, освен моралът", изтъкна Станев.

Според обявената обществена поръчка, за следващите 5 години Община Варна ще плати за почистването на „Одесос" над 15,3 млн. лева. Поддържането на чистотата на „Аспарухово" за същия период ще струва на местната хазна близо 7,5 млн. лева.