Таксиджии заплашват с блокада община Варна
Таксиджии заплашват с блокада община Варна / снимка: Sofia photo agency, архив

Над 2000 жълти коли във Варна заплашват с блокада община Варна, заради таксиметровота война, която се разгоря край морето, пише "Труд".

Дъмпинг удари тарифите на километър от 0.79 ст на 0.60 ст през деня и на 0.65 ст през нощта. Ще блокираме община Варна, защото местният парламент свали миналата година долния праг от 0.79 ст. на 0.60 ст. Това развърза ръцете на най-малката таксиметрова фирма "Хипо такси" да свали цените на ръба, за да се наложи нелоялно на пазара, коментира Димчо Иванов, председател на Независимия транспортен синдикат "Авто 94". Той потвърди за екшъна, станал в началото на седмицата пред офиса на фирмата, където едва не се е стигнало до фатални последици благодарение на бързата намеса на полицията във Варна.

"Не мога и аз да спра таксиметровите шофьори, които ще останат без хляб, работейки под себестойност на услугите. 2300 коли трябва да се претарифират в ДА "Метрологичен и технически контрол, за което трябва да се редят минимум 3 месеца, а за това време кой ще им храни семействата. На ден могат да минат по 10 коли, а 1200 лева е глобата без такъв преглед", обясни синдикалният лидер.

Имаме ултиматум да вдигнем до вторник на обяд цените, иначе ни заплашват с трошене на колите и саморазправа, каза организаторът от "Хипо такси" Кирил Киров. Във фирмата все още правят анализ на ситуацията, а и дават показания пред полицията за конфликта преди това. Над 300 таксиметрови шофьори от други компании и конкуренти нахлуха в късния следобед в понеделник, вдигнаха скандал, стигна се и до размяна на удари. Във вторник напрежението продължи, като се очаква вече таксиметровата война да вземе на прицел и общинарите.

Няма задържани лица след конфликта между представители на таксиметровите компании, никой не е подавал жалба за побой, полицията продължава своята проверка, казаха от пресцентъра на ОД на МВР във Варна.