Свилен Крайчев: Моряшката професия е все по-непривлекателна
Свилен Крайчев: Моряшката професия е все по-непривлекателна / Дарик, архив
Свилен Крайчев: Моряшката професия е все по-непривлекателна
92111
Свилен Крайчев: Моряшката професия е все по-непривлекателна
  • Свилен Крайчев: Моряшката професия е все по-непривлекателна

Моряшката професия става все по-непривлекателна и през последните години в световен мащаб има недостиг на офицерски кадри. Сред причините за това са климатичните особености в различните океани, технологичното развитие и все краткият престой на пристанищата. Това заяви в студиото на Дарик Варна секретарят на Българската морска камара Свилен Крайчев.

„През 80-те години на миналия век корабите стояха по седмица на пристанище, а сега товарите се обработват за няколко часа, което не позволява на човешкия организъм да почине. Това нагнетява психиката и изхабява самия човек. Поради тази причина и продължителността на рейсовете спадна до 3-4 месеца”, коментира Крайчев. Той обаче добави, че интерес към моряшката професия в България остава висок заради добрия жизнен стандарт, който тя позволява.

Броят на българските моряци е между 25 и 30 хил. души, а техният професионализъм е на много високо ниво, каза още Крайчев. Той добави, че заради световната рецесия морският бизнес изпитва затруднения, а на местно ниво най-големият проблем е корупцията, като показателен пример за нея били арестите на варненските митничари.

111 опити за атаки са извършили пиратите през миналата година, като са успели да похитят около 70-80 кораба. Най-рисковите зони продължават да са водите край Сомалия и Далечният Изток.

„Профилът на пиратите е на бедни и отчаяни хора и според ЕС борбата с тях трябва да стане чрез подобряване на жизнения стандарт и установяване на държавност в страните им. Съмнявам се обаче, че на тези места може да има демокрация, по-скоро е подходяща умерена диктатура”.

Свилен Крайчев, който е бивш депутат на ГЕРБ, смята, че в служебния кабинет на Румен Радев ще попаднат и знакови политически фигури, а не само професионалисти. Той прогнозира и трудно съставяне на коалиционно правителство след изборите заради изравнени резултати на основните политически сили.

Целият разговор е в прикаченото аудио.