/ Дарик Варна, архив
През предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината за това е завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега са били избягвани поради геополитически причини. Това заяви в студиото на Дарик проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, според когото вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания.

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Маринов.  Средно около 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един турист през силния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, обикновени имат доходи под средните в страната си.   

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си правят сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те плащат най-много за допълнителни услуги, отбеляза проф. Маринов.

Най-честите оплаквания в българските морски курорти са свързани с шума.

„Трябва да има правила за нивата, които да се спазват. След като местните наредби не се спазват, може би трябва да се намеси вицепремиер или дори самият премиер. Трябва обаче да бъдем по-умерени и да има обособяване на различни места за различните публики. Проблемът е, че при нас има смесване на младежи, семейства и хора от третата възраст, заради което настъпва хаос”, коментира специалистът.

Разбити тротоари, занемарени зелени площи и недостатъчно места за паркиране също дават поводи на туристите за оплаквания.

Поведението на недисциплинираните туристи, които се държат агресивно под въздействието на алкохол, може да бъде променено чрез санкции, смята проф. Маринов. Той даде пример за хотелиери, които са обявили глоби от 50 до 100 лева за летовници с неприлично облекло или хвърлящи предмети от терасите.

Проф. Маринов е на мнение, че проституцията в България трябва да бъде легализирана.

„В цивилизовани държави като Германия и Холандия този занаят е по-малко свързан с престъпления и нарушения и не е отблъскващ за дестинацията. В нашите курорти вече ги няма гледките от края на миналия век, когато семейни мъже по време на разходка с жените си бяха дърпани в храстите”.

Проблемът с кадрите в туризма е глобален и бизнесът трябва да помисли за разширяване на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни, добави проф. Маринов. Според него внасянето на служители от Украйна и Молдова е решение в краткосрочен план. Положителният пример били хотелиерите, които повишават възнагражденията и плащат заплати на служителите си през зимните месеци.