/ live.varna.bg
Варна се представи на шест международни туристически изложения в Брюксел, Тел Авив, Хамбург, Прага, Мюнхен и Букурещ през изминалия месец, съобщиха от дирекция „Туризъм“ към Община Варна. 

Голям интерес към хотелите по нашето Черноморие, към местата за къмпинг, възможностите за обиколки в България и за велотурове, са проявили посетителите по време на изложението в Брюксел, Белгия. Разкритата директна линия на авиокомпанията Ryanair от Варна до Брюксел е важна предпоставка за развитието на целогодишните уикенд почивки и летни ваканции на белгийски туристи в нашия град, коментираха от дирекция "Туризъм".  

През февруари Варна за първи път бе представена на туристическата борса в Тел Авив. Предпоставка за това бе директната въздушна връзка Варна - Тел Авив, която е отлична възможност за развитие на туризъм с Израел. Според експертите тази дестинация е една от най-силните таргет групи за уикенд туризъм в морската столица, като увеличението на туристите в края на 2017 г. е над 15% спрямо същия период на миналата година - близо 100 000 души са посетили Варна. По време на борсата в Тел Авив посетителите са проявили интерес към възможностите за СПА, балнеолечение, дентален туризъм и културно-исторически туризъм.

live.varna.bg

На изложението в Хамбург, Германия, Варна е привлякла внимание с възможностите, които предлага за летен, културен и алтернативен туризъм. Посетителите, които не са посещавали България, са търсили информация за лесен и бърз транспорт до Варна, за хотели, ценови оферти за почивки през лятото, както и оферти за къмпинги. Повечето от големите туроператори на немския пазар са предлагали туристически оферти с директни полети до Варна от Хановер, Нюрнберг, Хамбург, Щутгарт, Берлин, Мюнхен, Кьолн, Лайпциг. В Мюнхен пък интерес е бил проявен към възможностите за обиколни пътувания и круизи, които имат еднодневен престой в града, към офертите за лятна почивка, за културен и винен туризъм.

На туристическото изложение в Прага, Чехия, основният интерес е бил свързан с морския и ваканционен туризъм. Тенденцията от последни четири години за нарастване на търсенето за почивки по българското Черноморие се е утвърдила и по време на борсата.

Община Варна традиционно е участвала и в пролетното издание на TTRI в Букурещ, Румъния, по време на което голям брой посетители директно са купували своите почивки, възползвайки се от отстъпките за ранно записване. За румънците Варна е достъпна и привлекателна дестинация за целогодишен туризъм, предоставяща богат избор за настаняване, развлечение, културен туризъм.