Спад в броя на безработните за 2008 година
Спад в броя на безработните за 2008 година / netinfo
4,2% е безработицата в област Варна за 2008-ма година, съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Пламен Начков. В сравнение с 2007-ма година, когато нивото й е било 5,4%, се забелязва спад в броя на незаетите места. На работа през 2008-ма са постъпили над 11 320 човека.

В последния месец на миналата година нивото на безработица в област Варна се е повишило. Увеличението обаче е традиционно за сезона и не е резултат от съкращения заради финансовата криза, подчерта Начков. По думите му, към 28 януари 2009-та Бюрото по труда в морската столица разполага със 149 свободни места. От тях 111 са за работници в производството на сладолед. Търсят се още застрахователни агенти, касиер-счетоводители, корабни заварчици, кроячи, психолози, фризьори.

Освен традиционно действащите програми за асистенти на хора с увреждания и “От социални помощи към осигуряване на заетост”, тази година безработните могат да се възползват от няколко нови програми за заетост, съобщи Пламен Начков. Едната от тях е насочена към съкратените заради икономическата ситуация хора и предвижда 7 900 000 лв. за субсидиране на заетостта на 3000 лица.

По национална програма “Социални услуги в семейна среда” за област Варна са утвърдени 138 места, които ще бъдат заети до края на януари. С постановление на Министерския съвет ще се одобри и изплащане на допълнителна сума към заплатата на служители, преминали на намалено работно време, като за 3 месеца ще се заплащат по 120 лв. на човек.