Сметопочистващите фирми отнесли 750 000 лв. глоби от общината
Сметопочистващите фирми отнесли 750 000 лв. глоби от общината / Dariknews.bg, архив

Глоби за 750 000 лева е наложила Община Варна на сметочистващите фирми през тази година. Това стана ясно от думите на шефа на дирекция „Опазване на обществения ред” Николай Няголов, който пред  съветниците от комисията „Благоустройство и комунални дейности” призна, че много трудно се установяват и санкционират фирмите и гражданите, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места. Обикновено те правят това през нощта в местности край Варна или в близост до горски масиви.

Три акта са съставили общинските служители на жители на квартал „Максуда”. Един от глобените е обитател на незаконна постройка, който произвеждал рогозки, а боклука пускал в дерето.

27 млн. лв. ще е бюджетът на Варна за чистотата през следващата година. От тях около 10 млн. лв. са предвидени за разплащане със завода за преработка на отпадъци в Белослав и за трансфери към община Аксаково за депониране на отпадъци в село Въглен. 8,8 млн. ще бъдат разходите за сметопочистващите фирми, а останалата част ще бъде изразходвана за поддържане на териториите за обществено ползване.

Само 9 от всичките над 230 ремонтирани детски площадки са платени от общината на изпълнителите. Останалите още не са въведени в експлоатация, заяви зам.-кметът Христо Иванов на въпроси на съветниците от комисията по „Благоустройство и комунални дейности”.

Техните колеги от „Собственост и стопанство” разрешиха на ръководството на Двореца на културата и спорта да обяви търг за отдаване под наем на помещение от 825 кв. м., от които търговската площ е 625 кв. м. Наддаването ще започне от 7200 лв. без ДДС за месечен наем, като със спечелилия ще бъде подписан 10-годишен договор. Изискването към него е да направи инвестиции в размер на 900 000 лева.