Славков отказа съкратено следствие, съдят го по общия ред
Славков отказа съкратено следствие, съдят го по общия ред / dnes+

Общинският съветник Иван Славков, Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пеев и Свилен Николов ще бъдат съдени по общия ред. Това стана ясно, след като обвинените за участие във въоръжена престъпна група, създадена за разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари се отказват от провеждането на съкратено съдебно следствие, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд/ВОС/.

В първото съдебно заседание срещу петимата, техните защитници поискаха отвод на целия Варненски съдебен район, както и на представителите на прокуратурата заради действия, извършени в хода на досъдебното производство, които подсказвали предубеденост от страна на обвинението. Предполагаема предубеденост адвокатите съзирали и в отказа на две съдебни инстанции от Варненския съдебен район - на ВОС и Апелативен съд Варна да признаят кандидат-депутатския имунитет на Иван Славков, който беше регистриран за участие в парламентарните избори в Хасковския избирателен район.

След съвещание Варненският окръжен съд прецени, че исканията за отвод са неоснователни.

Окръжният съд отказа да измени и мерките за неотклонение на двамата задържани под стража Иван Славков и Свилен Николов. Спрямо тях са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност. Ако са на свобода всеки един от тях може да се укрие от правораздаване или да извърши друго престъпление, бяха мотивите на магистратите да откажат свобода на Славков и Николов.

Заради заетостта на адвокатите им, делото срещу обвиняемите бе насрочено за 19 октомври с резервни дати за началото на ноември, се посочва още в съобщението от Окръжния съд.