Скандалният Иво Димчев представя експериментална опера на „Варненско лято“
Скандалният Иво Димчев представя експериментална опера на „Варненско лято“ / снимки: www.theatrefest-varna.org

Отличеният с няколко международни награди спектакъл „Жизнено пространство“ на холандския режисьор Якоп Албом е гвоздеят в програмата на фестивала „Варненеско лято“ за вторник. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер  на фарса и физическата комедия от нямото кино. Двама мъже живеят заедно в една малка стая. Те са изобретателни и за тях  липсата на място не е проблем. Всеки предмет има необичайни и многобройни функции, като  леглото се превръща в пиано, а шкафът за книги – в хладилник. За да компенсират отсъствието на жена, двамата мъже изобретяват механична домакиня. Но съвсем скоро откриват, че тази кукла има собствено мнение. Напрежението се нагнетява, а стаята става все по-малка и по-малка „Жизнено пространство“ ще се играе на основна сцена "Стоян Бъчваров" от 20 ч., а билетите са с цени от 8 до 15 лева.

Скандалният Иво Димчев представя експериментална опера на Варненско лято
netinfo

Постановката "Ритъм & блус 2” на Малък Градски Театър "Зад канала" открехва завесата за невероятни истории из живота на прочути композитори: Хендел, Бах, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шопен, Росини, Пучини, Сен Санс, Чайковски, Рахманинов. Музикално-театралният спектакъл разкрива разноликия талант на енергичните и артистични актьори, които пеят на седем езика, свирят на пиано и цигулка, танцуват на палци, балансират на осем и всичко това, изпълнявайки музика от средновековието до наши дни. Представлението може да бъде гледано от 19 ч. на сцена „Филиал“. В него участват Христо Мутафчиев, Филип Аврамов, Стела Стоянова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Албена Михова и др.

Скандалният Иво Димчев представя експериментална опера на Варненско лято
netinfo

Експерименталната опера „Опервил“, която е по текст, вокална структура и хореография Иво Димчев ще може да се гледа от 18:30 ч. в Кукления театър. В края на миналата година Димчев предизвика скандал с интерактивния моноспектакъл "Icurе", в който имаше сцена с орален секс между мъже. Той трябваше да се играе в Регионалния исторически музей, но заради обществено недоволство беше преместено в галерия „Графит“.

„Опервил” е най-новото представление на Иво Димчев, в което той експериментира със собствената си представа за опера заедно с младите певци Пламена Гиргинова и Николайн Войнов, и музиканта Стефан Христов, познат от клубната сцена като Mr. Smiff. Върху екран се изписва непрекъснат монолог, който е едновременно провокативен и изповедален. Върху сцената се подреждат сюрреалистични картини, в които тримата изпълнители преминават през различни състояния с много вокални импровизации върху класическа и съвременна музика.

Скандалният Иво Димчев представя експериментална опера на Варненско лято
netinfo

В галерия „Графит“ от 21:45 ч. започва спектакълът „Дистанция“, който е по идея и хореография на Луис Марафа.