В срок до 4 месеца линейката ще бъде на територията на града
Подписан е договорът за доставка на детска линейка, обслужваща Варна и североизточния регион на България. В срок до 4 месеца линейката ще бъде на територията на града.

Сдружение „Аз вярвам и помагам“

Това съобщи специално за DarikNews.bg Владислав Николов, основателят на благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам".


Закупуването на автомобила със специална цел се осъществи благодарение на събраните средства по време на кампанията на Сдружението за събиране и предаване за рециклиране на капачки, както и от дарените суми за инициативата.

Сдружение „Аз вярвам и помагам“

"След близо четири месеца на десетки срещи с лекари, специалисти относно това какво трябва да има като апаратура в линейката, дни на денонощно проучване и търсене на фирми, компании, заводи производители и доставчици, стотици разговори с фирми и техните представители, хиляди молби и удостоверяване кои сме ние и какъв благотворителен проект сме, може да изкрещим: Подписахме договора!!! Линейката ще бъде от най-високо ниво и ще бъде Мерцедес!", споделя Владислав Николов, председател на Сдружението в личния си профил във Facebook.

Християн Тилкиян, DarikNews.bg

Специално пред кореспондент на DarikNews.bg той разказа за дългия и труден път, свързан с каузата за закупуване и даряване в ЦСМП-Варна на специализирана детска/неонатална линейка в помощ на хиляди бебета и деца от цяла Североизточна България.
 

Той допълни още, че успехът се дължи на всички, които досега са събирали капачки, стотинки, купували са си вода с кауза или са дарявали средства в подкрепа на инициативата.

При последната мащабна акция на Сдружението през октомври бяха събрани над 22 тона капачки. Средствата от предаването на капачки за рециклиране бяха добавени към наличните 250 хил. лева за закупуването на детска линейка и оборудването ѝ. Стотинките, събрани на 8.10 т.г. за половин ден, се равняват на над 11 хил. лева.


Замисляли ли сте се как нещо толкова дребно може да се превърне в нещо голямо, което да спасява животи?

Ето как започна всичко. Кампанията стартира през 2015 г., както и неправителствената организация с името "Аз вярвам и помагам". Тя е първата такава за събиране на капачки в помощ на недоносените бебета в България.

Християн Тилкиян, DarikNews.bg

Всяка стотинка, попаднала по сметката и събрана от благотворителните инициативи, отиваше директно по сметката и се използваше единствено за скъпоструващи медицински апаратури за бебета. В началото са стартирали само трима човека, но постоянно бройката се увеличавала, а в момента хората, които помагат и следват пътя на Сдружението, са хиляди.

„Припомняме, че тръгнахме от квартална малка кампания и ни изкупуваха 1 кг капачки за 0,30 лв., а днес ще направим така, че Варна и Североизточна България да имат най модерната детска линейка в помощ на хиляди бебета и деца!“, каза още основателят на Сдружението.

Сдружение „Аз вярвам и помагам“

Само в Област Варна от началото на кампанията досега са събрани и предадени за рециклиране над 241 000 кг пластмасови капачки и са направени над 20 дарения, включващи значими чисто нови медицински апаратури и принадлежности.

До този момент са проведени 7 големи събития в центъра на Варна - на площада пред Катедрален храм "Успение Богородично", по време на които са преминали стотици хиляди души да предадат своите капачки.

"Ние се стараем още от създаването на идеята ни не само да събираме капачки, а да възпитаваме хората в мисъл към човешкия живот, природата и тяхната пряка зависимост", обобщи пред DarikNews.bg Владислав Николов.