За поредна година кампанията „Българската Коледа“ насърчава дарителството и спомага за решаване на значими проблеми
За поредна година кампанията „Българската Коледа“ насърчава дарителството и спомага за решаване на значими проблеми, свързани със здравето на децата и тяхното лечение.

Университетската болница „Св. Марина” във Варна е едно от лечебните заведения, което получи дарение от кампанията - скъпоструваща апаратура за деца, предава NOVA.

Два нови апарата от дарители в помощ на недоносените бебета в Бургас (СНИМКА/ВИДЕО)

По Коледа винаги се случват чудеса, а чудесата стават възможни и в университетската болница "Св. Марина" във Варна, тъй като детското отделение там вече разполага с нова апаратура.

С нейна помощ лекарите ще могат да оказват още по-добра грижа за най-малките пациенти. Недиагностицираните и новооткритите пациенти с белодробни заболявания до 18 години вече могат да бъдат лекувани по-добре.

„Прекрасно нововъведение, което ще даде възможност да разширим диагностичната си дейност, а  тя е от пряко значение за постигане на лечебни резултати”, обясни проф. д-р Виолета Йотова - ръководител направление „Педиатрия”. 

„Това е апаратура, която се нарича спирометър с импулсен осциометър и която ще подобри диагностичния процес на деца с белодробни заболявания. Изключително модерен апарат за конвенционална спирометрия, който е комбиниран с апарат за импулсна осциометрия.

Най-вече нас ни вълнува тя, тъй като ни дава възможност да изследваме деца в по-малка възраст т.е. над 2 години”, добави началникът на Втора детска клиника към УМБАЛ "Св. Марина" - Варна доц. д-р Миглена Георгиева.

Апаратурата е изключително важна за лечебното заведение, тъй като то е едно от малкото в страна, което разполага с детско интензивното отделение. „В страната има само четири такива - два в София, едно в Пловдив и едно във Варна.

Проф. Сербезова: Всяка година у нас се раждат около 6000 недоносени деца (СНИМКИ)

Така че не само за този регион, а по принцип сме уникални, което не бива да бъде така. За нуждите на нашата страна са необходими още поне няколко такива и ние в момента заедно в България се опитваме да оценим сегашната ситуация, за да можем да предложим анализ на властите затова какво още е необходимо в тази посока”, поясни проф. Йотова.

А кампании, като „Българската Коледа” са изключително важни, споделят специалистите. „Коледа е времето да отворим душите и сърцата си, да се досетим, че най-добре се реализираме с помощта си към другите.

Да се усетим важни за нечие друго семейство и за нечия друга съдба с това, което можем да отделим и да дарим, и защото това е време за съпричастност и за истинско обединение”, смята медикът.

А за коледните празници от лечебното заведение пожелават: „Много здраве, много оптимизъм, защото всички кризи, включително и здравните, винаги имат своя край в някакъв момент. Много обединение, по-малко агресия и повече любов”.
nova.bg