/ Георги Димитров
"Всяка година в България се раждат около 6000 недоносени деца", заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Здравният министър участва в тържествена церемония за отбелязване на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в най-голямата Клиника по неонатология в страната.

„Изключително много се вълнувам, когато говоря за недоносени деца, тъй като един от вашите пациенти преди 23 години бе моята дъщеря, която сега е пети курс „Медицина“. Един месец престояхме тук и си тръгнахме много щастливи и спокойни, тъй като тя беше само в първа степен на недоносеност. Още тогава си казах, че напълно отговаряте на името си и сте създали един екип, който аз още тогава усетих като майка на недоносено дете как отдадено работите“, заяви проф. Сербезова.

Георги Димитров

Тя каза, че вижда коренна промяна в материалната база, а също така усеща и същата отдаденост на лекарите, които са спасили детето й през 1998 г.

„Всяка година се раждат около половин милион недоносени деца в Европейския съюз, около шест хиляди в България и около 10% от ражданията приключват с някаква степен на недоносеност. Изключително важно е как полагате грижи за тези дечица. Пожелавам на всички здраве, светли празници и нека бъдат наистина повече поводите, в които да отчитаме такива добри резултати“, допълни проф. Сербезова.

Георги Димитров

Директорът на УАГБ „Майчин дом“ проф. Иван Костов от своя страна заяви, че благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е оказала невероятна подкрепа на лечебното заведение.

„Със заповед на министъра на народното здраве през 1981 г. се създава Организацията за интензивни грижи на новородените. Проф. Боряна Слънчева, която е безкрайно уважаван наш колега, е тук сред нас. Тя ръководи най-голямата и най-значимата Клиника по неонатология в страната вече много години. Искам да изкажа своята дълбока признателност и благодарност на г-жа Дарина Владова, която представлява „Българската Коледа“. Това е една не инициатива, а бих я нарекъл институция, която през всичките години, откакто започна Българската Коледа, те са били до нас. Огромно благодаря на нейния екип, на екипа на президентството, както и на Министерството на здравеопазването.

Георги Димитров

По думите му Клиниката по неонатология е оказала помощ на десетки хиляди деца, които са минали през интензивното отделение. 
БГНЕС