Руски ветроход гигант потвърди участие в Tall ships
Руски ветроход гигант потвърди участие в Tall ships / снимки: Дарик Варна, архив, и shipspotting.com

Легендарният руски платноход „Крузенщерн" ще посети отново Варна. Това ще стане в началото на октомври, когато градът ще бъде домакин за трети път на най-престижното ветроходно състезание в света - регатата Tall ships.

Легендата на световния флот вече беше тук преди 2 години, при предходното черноморско издание на регатата.

„Крузенщерн" има впечатляваща история. Построен е през 1926 г. в Германия. През 1946 г. е предаден на СССР като военна репарация. Името му е свързано с Адам Крузенщерн (1770-1846), немски изследовател, работил в Русия. Впечатляващи са и размерите на „Крузенщерн". Ветроходът е дълъг близо 115 метра и широк 14 метра. Мачтите му достигат височина от 51 метра, а платната му имат обща площ от 3 553 кв.м.

Сериозни мерки за сигурност за регатата Tall Ships

22 ветрохода, сред които 16 руски, два български и два румънски, са потвърдили до момента участие в SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016. От тях 8 са представители на клас А - на най-големите ветроходи. Сред тях са и българските „Калиакра" и Роял Хелена". Във Варна ще видим отново руският красавец „Мир" (близо 109 метра) и румънският „Мирча" (93 метра).

Сред заявилите участие ветроходи прави впечатление и руският „Херсонес"(Khersones). 109-метровият лпатнохо е построен през 1989 г. Кръстен е на древния град Херсонес (днес украинският град носи името Херсон).

Руски ветроход гигант потвърди участие в Tall ships
netinfo

„Херсонес" е тренировъчен кораб на Морския технологичен институт в Керч. За първи път ще посети Варна в рамките на Tall ships.

Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър

Варна ще бъде домакин на Tall Ships от 1 до 4 октомври. Този път градът ще е последната спирка на престижното състезание. Отново ще има два състезателни етапа, като стартът ще е на 11 септември от Констанца до Новоросийск. Вторият етап ще е със старт в Сочи и финал във Варна.

Във всеки от трите дни на варненското домакинство ще има концерти на пристанището. Имената на музикантите и групите ще бъдат обявени, след като бъдат окончателно договорени. Програмата предвижда още спортни състезания за екипажите, екскурзии за тях из забележителностите на Варна и традиционния парад на екипажите в града. Най-голямата атракция - парадът на ветрилата, ще се състои при отплаването на ветроходите на 4 октомври.

Гларус ще е талисманът на регатата „Тол Шипс"

За първи път Варна бе домакин на Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. морската столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината. Тогава около 350 000 души посетиха града в дните на домакинството. Най-голямата атракция бяха четирите руски ветрохода с дължина по над 100 метра. Парадът на ветрилата пък събра десетки хиляди край варненския бряг.