Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър
Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър / снимки: Дарик Варна

Интересни факти за регатата SCF Black Sea Tall Ships изнесоха организаторите на прочутото ветроходно състезание, на което Варна бе домакин до днес.

Сред по-любопитните числа е 1016 - в метри това е общата дължина на ветроходите. Това се равнява на дължината на 10 футболни игрища.

Разбира се, с най-голям принос за впечатляващия метраж са четирите руски кораба с дължина по над 100 метра. Освен най-дълъг - 122,3 метра, със своите 3432 тона "Седов" е и най-тежък. Втори по дължина, с 9 метра след "Седов", е "Крузенщерн". Руски е и най-малкият кораб. "Витяз" е дълъг "само" 11,94 метра.

Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър
netinfo

"Седов"(на снимката горе) държи още едно първенство - за най-стар кораб в регатата. Гигантът е на 94 години. Построен е през 1920 година в Германия. След Втората световна война, заедно с "Крузенщерн"(на снимката долу), са предадени като репарация на Русия.

Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър
netinfo

Tall Ships в цифри: Във Варна бяха ветроходи, дълги над километър
netinfo
На впечатляваща възраст е и румънският "Мирча" (вдясно), който бе един от най-красивите ветроходи във Варна през изминалите дни. Белият красавец е на 75 години и е дълъг близо 93 метра.

"Надежда" е платноходът, изминал най-дълго разстояние до стартовото пристанище Варна - 10 622 морски мили. Пакистанският "Ран Хавард", който очарова варненци по време на престоя си тук, се пуска в Tall Ships за първи път.

SCF Black Sea Tall Ships поставя и един рекорд. За първи път руските ветроходи "Мир", "Крузенщерн", "Седов" и "Надежда" плават и се състезават в една регата.

В регатата участват общо 19 кораба, два от които военни, а останалите граждански. На ветроходите има общо 1395 мъже и 36 жени. Професионалните моряци са 404, а практикантите - 887.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.