Сериозни мерки за сигурност за регатата Tall Ships
Сериозни мерки за сигурност за регатата Tall Ships / снимки: Дарик Варна, архив, и sailtraininginternational.org

Предстоящото варненско домакинство на регатата Tall Ships ще бъде съпътствано от сериозни мерки за сигурност. Това стана ясно при представяне на готовността на Варна за третото й домакинство на най-престижното морско състезание.

Осигуряването на сигурността е изключително важен въпрос както за нас, така и за градовете домакини, обяви главният съдия на регатата Пол Бишоп. Той уточни, че всяко пристанище домакин има собствени правила и мерки, които взема по отношение на сигурността. Тези мерки ще бъдат обсъдени във всички градове, със съответните отговорни власти.

В системата за сигурност, особено на пристанищата са включени много сериозни мерки за осигуряването й. Това е част от дейността, която ще осъществяват ВМС и полицията, отбеляза заместник-кметът на Варна Коста Базитов,

Варна ще бъде домакин на Tall Ships от 1 до 4 октомври. Този път градът ще е последната спирка на престижното състезание. Отново ще има два състезателни етапа, като стартът ще е на 11 септември от Констанца до Новоросийск. Вторият етап ще е със старт в Сочи и финал във Варна.

Сериозни мерки за сигурност за регатата Tall Ships
netinfo

Вече е ясно, че във Варна събитието е в добри ръце и организацията върви добре, отчете Гуин Браун, търговски директор на неправителствената организация "Сейл трейнинг интернешънъл" (Sail Training International), която организира регатата.

Според предварителния план, предстоящото варненско домакинство на Tall Ships ще струва около 360 000 лева, като ще се разчита на спонсори. Основен спонсор на цялото състезание ще е руската фирма "Совкомфлот".

Най-големият ветроход в света отново идва във Варна?

Към момента участие са потвърдили 8 ветрохода от България, Русия, Италия, Румъния и Полша. Водят се разговори с още доста кораби. Водят се преговори и с Военноморските сили на Италия и Пакистан за евентуално участие на техни ветроходи. Очакват се плавателни съдове от 6 държави, а екипажите са съставени от представители на над 20 националности, разкри Пол Бишоп

Във всеки от трите дни на варненското домакинство (1 - 4 октомври) ще има концерти на пристанището. Имената на музикантите и групите ще бъдат обявени, след като бъдат окончателно договорени. Програмата предвижда още спортни състезания за екипажите, екскурзии за тях из забележителностите на Варна и традиционния парад на екипажите в града. Най-голямата атракция - парадът на ветрилата, ще се състои при отплаването на ветроходите на 4 октомври.

Ще бъде осигурена възможност на някои от по-малките ветроходи да зимуват във Варна, разкри заместник-кметът Базитов.

За първи път Варна бе домакин на Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. морската столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината. Тогава около 350 000 души посетиха града в дните на домакинството. Най-голямата атракция бяха четирите руски ветрохода с дължина по над 100 метра. Парадът на ветрилата пък събра десетки хиляди край варненския бряг.