Румънски прочит на Шекспир ще изненада варненци
Румънски прочит на Шекспир ще изненада варненци / netinfo
Нестандартен прочит на Шекспир ще видят варненци в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято”. Утре /3.06/ вечер ограничен брой публика ще види представлението на румънския национален театър “Марин Сореску” от Крайова, тъй като билетите отдавна са продадени. Можете поне отчасти да си представите какво ще се играе на Основна сцена само ако някога сте пили и яли като в приказките поне дванайсет нощи.

За съжаление това е една от оригиналните постановки на театралния фестивал, които дори и акредитираните журналисти и госит на фестивала няма да могат да видят.Изискването на режисьора е в залата да няма повече от 100 зрители, които ще се смесят с актьорите. Действието се развива в библиотека.В центъра на спектакъла е поставен проблемът за тънката граница между любовта и лудостта. Мирча Корнищяну обясни защо всъщност “Дванайста нощ” по Шекспир , не е това което зрителите очакват:

“Представлението ни всъщност не се казва “ Дванайста нощ”, както е записано в програмата на театралния фестивал “Варненско лято”. Представлението се казва ”Както ви се иска” Защо? Защото и за българите и за румънците това заглавие – “Дванайста нощ” нищо не означава. Може да бъде и 14 -тата и 15-тата или която си искате нощ, но това нищо не означава.Трябва да разберем какво всъщност е 12-та нощ.

В католическите държави, 12-та нощ е последната нощ на зимните празници в края на годината. Не можете да си представите как се чувстват хората след дванадесет нощи любов, разгул, пиене и ядене. Всички са много изморени. Оръкваш се,губиш представа мъж ли си жена ли си. Затова нашето представление е много меланхолично, а не алкохолно. Носи усещането за края на живота на хората. Ритъмът на представлението създава усещането за едни много, много уморени хора, които са в края дори на една епоха.”

Постановката е носител на националната театрална награда в Румъния за най-добра режисура и най-добро представление за миналата година. Режисьорът на спектакъла Силвиу Пуркарете е един от най-успелите европейски театрали. През 1996 г. той става директор на Националния център по драматургия в Лимож, Франция, а днес ръководи собствена театрална компания в Париж.

Театърът от Крайова гостува за първи път на фестивала във Варна. Екипът от Крайова сподели, че техният театър е член на Европейската театрална конвенция вече 12 години, а самият директор на театъра Мирча Корнищяну e генерален секретар. Субсидиите си получават от Европейския съюз. В тази международна мрежа членуват театри от 23 страни, каза още румънския театрал и сподели, че не знае защо все още няма български театър в мрежата. Той изяви желание да гледа различни постановки на български театри, за да предложи в качеството си генерален секретар на Европейската театрална конвенция и включването на български театър.