/ iStock/Getty Images
"Във Варненска област разкритите легла за лечение на болни от коронавирус са 503", съобщи директорът на РЗИ в крайморския град д-р Дочка Михайлова.

Тя уточни, че от тях 43 са за интензивно лечение. За момента болничните заведения предоставят до 25 % от легловата си база за болни от коронавирус, но не всички лечебници са готови, тъй като срокът е до края на утрешния ден.

COVID кабинетите във Варна ще работят с увеличено работно време

"Според заповедта, леглата трябва да са общо 558, а от понеделник, когато трябва да заработи ковид-отделението в болницата в Девня, те трябва да станат около 570", обясни директорът на РЗИ. Михайлова не изключи възможността следващата седмица броят на леглата отново да бъде увеличен.

"За 14-дневен период коефициентът на заболеваемост в областта е 488 на 100 000 души население. Общият брой положителни за Ковид-19 лица за проследната седмица са 1379", каза още Михайлова.

Областният управител Стоян Пасев съобщи, че щабът на община Суворово е взел решение да затвори пазара в града, тъй като там всяка събота се струпват над 1000 души от различни области. Той обобщи, че различни мерки от тези на национално ниво няма да бъдат вземани на територията на областта.

И учениците от 5-ти клас във Варненско преминават към онлайн обучение

"За периода 11 до 17 март на летището във Варна са пристигнали 1127 пътника, като от тях 617 са предоставили отрицателен PCR тест", съобщи още той.

Връчени са общо 483 предписания за 10-дневна карантина на пристигащи на територията на страната, които не са предоставили отрицателни тестове. Други 27 пътника са представили декларации за транзитно преминаване.

Пасев каза още, че за изборите са поръчани допълнително още около 1200 защитни гащеризона за еднократна употреба. До момента има 35 мобилни екипа, които ще обезпечат изборите за карантинирани гласоподаватели.

Той обясни, че има опция за още толкова резервни екипи, тъй като никой не знае колко ще бъдат карантинираните към деня на изборите. Засега на територията на областта под карантина са поставени около 1500 души.
БТА