Равнището на безработица във Варненско остава без промяна
Равнището на безработица във Варненско остава без промяна / Sofia Photo Agency, архив

Безработицата във Варненска област през юли се запазва на нивата от предходния месец – 7,1%. Броят на регистрираните безработни в областта са 15 730, при 15 756 за юни, сочат данните на Регионалната служба по заетостта във Варна.

Във Варна безработните през юли също леко намаляват и броят им е 7 416. Регистрираните в Бюрото по труда са с 61 човека по-малко в сравнение с юни, когато са били 7 477  безработни. Равнището на безработицата в града е 4,3% без промяна спрямо предходния месец, съобщи директорът на службата Пламен Начков.

В бюрата по труда приключи приемането на документи по програмата „Старт на кариерата”. 196 младежи са подали заявления за участие, като най-голям е бил интересът към Областна управа и Община Варна, Регионалната служба по заетостта, местната дирекция на НАП и др. Местата са едва 18.

Програма предоставя възможност на висшисти до 29-годишна възраст в рамките на 9 месеца да натрупат трудов стаж и опит по специалността си. Осигурено е възнаграждение в размер на 400 лв.