Янко Станев стана председател на СДС във Варна
Янко Станев стана председател на СДС във Варна / снимка: БГНЕС, архив

Янко Станев е новият председател на варненската организация на СДС. Точно 10 години, след като беше изключен от партията, той отново застана начело на градската й структура. На отчетно-изборна конференция Станев беше избран по предложение на Антон Чанев, който оглавява СДС в район „Владиславово“, съобщава Varnautre.bg.

На партийния форум право на глас са имали всички варненски членове на СДС с платен членски внос за последните шест месеца. За да бъде тя легитимна, в залата е трябвало да бъдат минимум половината членове плюс един. На конференцията са присъствали около 80 души, сред които не са били досегашният председател Цанко Цветанов, заместникът му Балин Балинов, Николай Бошнаков - председател на СДС в район "Одесос" и бившият кмет на Варна Христо Кирчев.

Янко Станев е сред основателите на варненската организация на СДС през 1989 г. През 1990 г. става член на партията на Петър Дертлиев – БСДП, а през 1995 г. е избран за кмет на квартал "Владиславово" с листата на Демократична алтернатива за републиката – ДАР. През 1997 г. става член на СДС, като през 2005 г. е изключен от партията. Преминава към ДПС, откъдето е изключен през 2012 г. От 1999 г. насам е общински съветник.