Проф. Клисарова: Кампанията е борба на идеи, а не обстрелване с компромати
Проф. Клисарова: Кампанията е борба на идеи, а не обстрелване с компромати / Пресцентър БСП
Проф. Клисарова: Кампанията е борба на идеи, а не обстрелване с компромати
82425
Проф. Клисарова: Кампанията е борба на идеи, а не обстрелване с компромати
  • Проф. Клисарова: Кампанията е борба на идеи, а не обстрелване с компромати

Хората искат нормален и спокоен живот, чист град с добра инфраструктура. За да стане това, е нужна работеща икономика. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик независимият кандидат за кмет, подкрепен от БСП, проф. д-р Анелия Клисарова, която даде пример с туризма.

„Сега сезонът е 3 месеца, но ако направим здравен туризъм той ще продължава 9 месеца. Хотелската база я има, минералните извори също. Има подготвени кадри. От януари здравните каси на европейските държави започват да плащат за долекуване в други страни, което може да се използва“, обясни професорът.

Икономиката би могла да се освежи и като се свържат науката и бизнеса с помощта на европрограми. Особено важно е и дигитализирането на образованието, е мнението на кандидат-кмета. Общината също трябва да стане електронна, смята Клисарова. Според нея варненските райони лесно могат да бъдат променени, но това трябва да става с извеждане на приоритети и по предварително създадени планове. Така би се върнало доверието на хората в администрацията.

Общината може да дофинансира работни места и така да подкрепи отварянето на денонощни аптеки в кварталите, е друга идея на специалиста. От проблема страдат много варненски райони, а решаването му няма да се отрази на местния бюджет, обясни Клисарова.

По нейни думи, ако стане кмет, тя ще разчита на екип от професионалисти. Той обаче ще бъде сформиран чрез прозрачни назначения и след като бъде чут гласа на варненци.

„Човек не може да е професионалист във всяка област. Важна е екипната работа за всяко нещо, но е важен и гласът на варненци. Ние често събираме екип от експерти, но не питаме потърпевшите как приемат дадено решение. Затова за всичко ще питам хората какво искат. Трябва в експертните комисии да има представители на обществото“, посочи проф. Клисарова.

Проф. Клисарова увери, че се чувства напълно равностойна като дама в компанията на мъжете – кандидати в предизборната кампания.

„Това, че съм жена, не ми пречи да участвам в надпреварата. В живота си съм доказала, че мога да водя битки по мъжки. Ще се справя добре и ще докажа на мъжете, че съм равна с тях“, каза д-р Клисарова. Благодарение на нейните усилия са факт факултетите по дентална медицина и фармация.

Според Анелия Клисарова кампанията трябва да бъде борба на идеи, а не обстрелване с компромати.

„По време на срещите си с хората не съм обещавала чудеса. Срещах се с хората и ги питах как с малки стъпки могат да се променят нещата. Важно е след кампанията да гледам хората в очите. Не участвам в компроматна борба, смятам, че не е почтено“, коментира Клисарова.

По нейни думи сила и увереност, че ще се справи в битката за кметския пост й е дало доверието на хората, които я подкрепят.

„Когато мислех дали да приема номинацията много се двоумих, защото знам каква голяма отговорност поемам. Но когато се събраха 3500 подписа и толкова хора застанаха зад гърба ми, се почувствах силна“, каза кандидат-кметът. Д-р Клисарова не отрече и ролята на БСП, която застанала „зад левите идеи и справедливост, желанието за качествено здравеопазване и образование“.

Според нея проблемът в „Максуда“ ще се решава с години, но най-важно е децата да се интегрират чрез образование. Програмата „Инвитро“ трябва да бъде продължена задължително, а капацитетът й може да се увеличи според възможностите на общината, каза още медикът.

Ако стане кмет, проф. Клисарова няма да инициира масови уволнения в общината и ще продължи всички добри проекти. Тя е на мнение, че добрият ръководител създава условия за подчинените си и използва капацитета им.

Електронно гласуване трябва да има, е позицията на д-р Клисарова за предстоящия референдум. Според нея от морала на хората зависи да няма корпоративен вот, а особено важно е младото поколение да бъде възпитавано да изразява своя глас.

Целият разговор е в аудиозоната.