Пробация за търговци, продавали дрехи менте
Пробация за търговци, продавали дрехи менте / снимка: Sofia photo agency, архив

Районният съд във Варна наложи наказания „пробация" за търговия на дребно с дрехи от защитени търговски марки. Две жени, стопанисвали магазини за дрехи в центъра на Варна и в курорта „Златни пясъци", бяха осъдени за престъпления против интелектуалната собственост, информират от съдебната пресслужба.

Пореден удар срещу търговията с ментета в „Златни пясъци"

Съдът постанови 6 месеца пробация с първоначална периодичност два пъти седмично, при двете задължителни мерки (регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител) за 40-годишната Д.Иванова. При проверка на 4 май миналата година е установено, че в магазина й в централната част на Варна се предлагат за продажба дамски и мъжки спортни екипи от марките "Адидас" и „Найк", с пазарна стойност над 17 000 лева, без разрешение от притежателите на изключителните права за тях.

След постигнато споразумение, друга собственичка на търговски обект в курортен комплекс „Златни пясъци" - 55-годишната З. Хюсеинова, бе осъдена на година пробация, също при двете задължителни пробационни мерки. В периода 3 юни - 1 септември миналата година, при продължавано престъпление, подсъдимата предлагала на щандове в магазина си множество дрехи от марките „Армани", „Бос", „Хилфигер", „Клайн", „Ла кост" и др., на обща стойност над 42 000 лева. Според експертизата знаците, поставени върху стоките, са били визуално сходни с регистрираните оригинални търговски марки и по този начин има вероятност за объркване на потребителите.

Веществените доказателства, предмет на престъпленията против интелектуалната собственост, се отнемат в полза на държавата и следва да бъдат унищожени.