Природозащитници шестваха в помощ на животните
Природозащитници шестваха в помощ на животните / Варна утре

Природозащитници шестваха в защита на животните. Сборният пункт бе на входа на Морската градина. Целта на инициативата беше гражданите да демонстрират несъгласието си с продължаващото и дори ескалиращо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубото незачитане на законите на България, както и недостатъчния контрол от страна на държавата и ресорните министерства.

Основните искания на природозащитниците са:

- Стриктно спазване на Закона за защита на животните от ресорните министерства, агенции и организации и контрол за следването му от гражданите.

- Адекватни и бързи мерки от страна на МВР, Съд и Прокуратура, както и от другите ресорни министерства, за предотвратяване на насилието над животните, както и адекватни и бързи производства при установени вече случаи.

- Прекратяване на изграждането на нови зоологически градини и преобразуване на настоящите в резервати и спасителни центрове за пострадали диви животни и птици.

- Да се преустанови незабавно задържането на кучета в "приюти", които не отговарят на изискванията за хуманно отношение към животните и по същество представляват "концлагери" за животни.

- Стриктно спазване на метода "кастрирай и върни" спрямо бездомните кучета и контрол над търговията и изоставянето на домашните с цел изчезване на явлението "куче без дом".

- Намеса на властите за незабавно прекратяване на незаконната и опасна практика на злоупотребата с чифтокопитни животни и използването им за движение в рамките на градовете.

- Да се преустанови със закон бизнесът с добив на кожи като производство в България.

- Да се преустановят с промяна в Закона за лова легитимните убийства на кучета и котки и разрешената в този закон жестокост за целите на опазване на дивеча.