Приказна нощ в библиотеката
Приказна нощ в библиотеката / netinfo
31 деца от различни варненски училища се включиха в петото издание на Маратон на четящите хора. Учениците от 4-и до 7-и клас пренощуваха в сградата на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" по повод днешния Международен ден на книгата.

Маратонът започна в полунощ с четене на текстове от детското творчество на Емилиян Станев във връзка с навършване на 100 години от неговото рождение.

Маратонът ще продължи през целия ден. От 8 часа във фоайето на читалнята бе открита изложба, посветена на Емилиян Станев. От 8.30 в читалня "Регионална история" започна състезание по изразително четене на немски език между ученици от 5-та ЕГ "Й.Екзарх".

От 9 до 10 часа в зала 37 на Общината ще се проведе щафетно четене на "Търновската царица" от библиотечни специалисти и читатели. Пак там от 16 до 17,30 гости от Туристическо дружество "Родни балкани" и Клуб "Млад турист" ще четат любими страници.

През целия ден хиляди варненци ще четат на глас любими книги и автори. За целта са подготвени 40 импровизирани сцени в библиотеки, училища, детски градини, читалища, университети, книжарници, социални домове, Музея за история на Варна и Кукления театър.

По повод днешния празник на книгата в регионална библиотека “Пенчо Славейков” стартира кампания “Дни без глоба”. От днес до 1 юни всеки читател ще има възможност да върне без наказателни санкции книгите, чийто срок за връщане е просрочил.