Предвиждат склад за опасни битови отпадъци в Константиново
Предвиждат склад за опасни битови отпадъци в Константиново / Дарик Плевен

Предвиждат 25 000 лева общиснки пари за изготвянето на проект за реконструкция на склад, в който да се съхраняват опасни битови отпадъци, стана ясно по време на заседание на общинската комисия по опазване на околната среда. Помещението се намира в село Константиново.

Идеята е в склада да се съхраняват временно батерии и луминисцентни лампи, посочи инж. Диана Кирчева от администрацията. Тя допълни, че се предвижда да бъдат поставени специални контейнери в училищата и общинските заведения. Ще има възможност опасните отпадъци да бъдат събирани в определени дни с кола.

Някои от общинските съветници посочиха, че мястото трябва да се проучи внимателно, защото подобни проекти се опитват да се прокарат от 10 години, а нещата са се променили за толкова време. Складът се намира в близост до учлище и мелница и това създава страх у хората, които живеят там, коментира Иван Недялков от ДПС. За несъгласието на жителите говори отказът на кметството да даде разрешително за реконструкция, посочи Кирчева. Тя допълни, че към момента след съгласуване с РИОСВ е издадено разрешение за съхранение на селскостопански химични материали в склада. Ще бъде отправено допитване до регионалната инспекция, посочи Драгомир Дончев, председател на комисията по опазване на околната среда.

В актуализацията на бюджета са предвидени и средства за изграждане на аварийно депо за битови отпадъци за общините Варна и Аксаково. Идеята е то да бъде използвано, докато се изгради регионалното депо за общините Варна, Аксаково и Белослав, посочи Кирчева. Процедурите по реализирането се извършват от община Аксаково, а плащанията от община Варна.