Правосъдният министър идва във Варна заради тежките условия в съдилищата
Правосъдният министър идва във Варна заради тежките условия в съдилищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще гостува във Варна. За първи път от 2009 година насам правосъден министър ще влезе във варненските съдилища, за да се запознае лично с тежките материални условия, при които работят магистратите от всички 9 съдилища и прокуратури във Варна.

Преди обед тя ще посети шестте сгради, обитавани от съдебните институции в морската столица, за да придобие преки впечатления от състоянието на сградите и условията за работа. След като в средата на октомври тази година магистрати и медии във Варна учредиха Обществен съвет в подкрепа строителството на Съдебна палата, те се обърнаха с декларация към широката общественост, към институциите, към професионални и съсловни организации. Категорична подкрепа на каузата Варна да има своя знакова обществена сграда изразиха председателите на ВАС, на ВКС, главният прокурор, членове на ВСС, граждански и съсловни организации.

Във Варна министър Златанова ще се запознае лично с актуалните проблеми на материалната база на съдебните институции, които засягат интересите и работата на юридическа общност от целия апелативен район, на бизнеса, на потребителите на съдебно-административни услуги, на гражданите и гостите на Варна.

В Съдебната палата на площад „Независимост“, в единствената съдебна зала на Апелативен съд Варна, ще започне срещата на министър Златанова със съдиите от апелативния район. Освен проблемите на материалната база и строителството на нова Съдебна палата, тема на дискусия ще бъдат и актуални въпроси, свързани с електронното правосъдие.

В рамките на визитата й във Варна е предвидена и среща с представителите на държавното обвинение от апелативния район.