Потвърдиха ареста на Данов - младши
Потвърдиха ареста на Данов - младши / netinfo

Варненският окръжен съд потвърди ареста на общинския съветник Христо Данов, обвиняем по мегадознанието, по което се разследват общо 24 лица, съобщиха от пресслужбата на институцията. Всички те са  обвинени, че са участници във въоръжена престъпна група, създадена за разпространение на наркотици и трафик на жени. Данов – младши има още едно обвинение - че в съучастие с баща си изнудвал Н. Й. да им предаде сумата от 2000 евро.

Въпреки, че откак е в ареста, вече 9-ти месец, Христо едва за втори път обжалва мярката си за неотклонение, съдът остави без уважение молбата на адвоката му. В настоящия момент от развитието на мащабното разследване по никакъв начин не е разколебано предположението, че младият Данов е автор на престъпленията, за които се разследва.

През декември миналата година съдът отказа на Христо да измени мярката му за неотклонение с мотива, че има опасност, ако е на свобода, той да се опита да окаже въздействие върху свидетели по делото. От представени пред съда писмени доказателства става ясно, че предположението е съвсем обосновано. Прокуратурата е представила материали по образувани 3 досъдебни производства - две от които за посегателство и повреди на имущество на двама от обвиняемите по същото дознание, които са с по-леки мерки за неотклонение, и трето - за повреда на имущество на свидетел по делото. Без да твърди категорично, че Христо Данов е съпричастен към цитираните посегателства, съдът смята, че в настоящия момент има реална опасност ако е на свобода, Данов - младши да се опита да извърши друго престъпление.

Определението на съда може да бъде обжалвано на 26 май.