Плевнелиев ще запомни митрополит Кирил като добър човек
Плевнелиев ще запомни митрополит Кирил като добър човек / netinfo

Президентът Росен Плевнелиев ще запомни митрополит Кирил като добър човек и пожела примерът, който покойният е давал с дейността си, да запали всички българи. Държавният глава присъства на опелото на владиката, като по този начин е искал да изрази и солидарност с всички варненци и миряни в епархията.  

„Много недобри неща се случиха на Варна през тази година. Имахме млади прекрасни момчета, които се самозапалиха, имахме самоубийства, протести, избори, имахме толкова много събития, които показват колко динамично и бързо се променя ситуацията тук. Дойдох специално да изразя своята солидарност към гражданите на Варна, но и към миряните на епархията. Дядо Кирил ще го запомним като добър човек – вижте какви огромни опашки от хора има, които изразяват своето отношение към него. Защото той ги обичаше и те му дават своята любов. Дядо Кирил успя да ремонтира много храмове, да построи нови, да организира социални кухни. Той се грижеше за бедните, даваше пример и аз искам всички ние да се запалим от неговия пример. Много се надявам тази солидарност, която институциите проявяват днес с Варна, да доведе до обръщане на тренда и оттук нататък да става по-добре – повече късмет, повече работа, повече солидарност”, заяви Плевнелиев. 

Президентът вярва, че Българската православна църква ще става все по-силна и ще заеме своята роля в нашето общество. Той добави, че многократно е декларирал своята подкрепа на патриарха.