Плажът на Камчия да се дава на парче, предлага кметът на Аврен Емануил Манолов
Плажът на Камчия да се дава на парче, предлага кметът на Аврен Емануил Манолов / bghotelite.com
Плажът на Камчия да се дава на парче, предлага кметът на Аврен Емануил Манолов
85583
Плажът на Камчия да се дава на парче, предлага кметът на Аврен Емануил Манолов
  • Плажът на Камчия да се дава на парче, предлага кметът на Аврен Емануил Манолов

Обширната плажна ивица във варненския курорт „Камчия” не носи приходи, а създава само разходи на община Аврен, в чиито граници попада. Причината за това е дългогодишната липса на концесионер, докато в същото време местната администрация е длъжна да се грижи за почистването и обезопасяването. Това заяви в студиото на Дарик Варна кметът Емануил Манолов, според когото ивицата трябва да бъде разделена на няколко части, тъй като високата цена за цялата й площ отблъсквала потенциалните инвеститори.

Любителите на дивото къмпингуване също допринасят за замърсяването на плажа, каза още кметът, който се обяви за неговата регулация със закон.  

„Идват от цялата страна, не чистят и общината трябва да изразходва средства от бюджета си. Всички искаме да има диви и чисти плажове, но колко чисти са те, след като къмпингуващите не почистват боклуците си”, коментира кметът.

Бюджетът за Аврен за тази година е около 6 млн. лв., като общината има да погасява старо задължение в размер на 1,2 млн. лв. за проектиране на пречиствателна станция за курорта „Камчия”. Намиращият се там санитарно-оздравителен комплекс е най-големият данъкоплатец и работодател в общината, като до преди две години там са работили около 600 души. Заради отлива на руски туристи техният брой обаче е намалял значително, а постъпленията от туристически данък са спаднали четири пъти. В началото на тази година комплексът беше обявен за продажба, но след това сделката беше стопирана от кметството на Москва, което е негов собственик.

Само трима полицаи отговарят за реда във всичките 17 населени места в общината и Манолов настоява броят им да бъде увеличен. Скъпите и необитавани имоти на чужденци често стават обекти на кражби, извършвани основно от гастролиращи групи.

През последните години е намалял интересът на британските купувачи към къщите в Аврен и околните села.

Англичаните бяха привлечени от конюнктурата, че пазарът на имоти в България ще им донесе печалба. След като се оказа, че такава не могат да очакват, те се отдръпнаха. Купиха се имоти на високи цени, а инфраструктурата около тях не отговаря на стойността им. Затова целта ни е през следващите години да инвестираме в изграждането на водопроводи и улична мрежа”, добави каращият втори мандат кмет Манолов.

Друг голям проблем на Аврен са бездомните кучета. Техният брой в цялата община е около 600, а местната администрация няма възможност да ги кастрира. Манолов е на мнение, че трябва да се изгради кучкарник за няколко от малките варненски общини, където да бъдат приютявани безстопанствените животни.

Цялото интервю с Манолов е в прикачения звуков файл.