Павел Христов: Държавата прилича на болен човек
Павел Христов: Държавата прилича на болен човек / Дарик Варна

Държавата прилича на болен човек, а лечението изисква средства. Така варненският народен представител от ГЕРБ Павел Христов описа ситуацията в страната.

„Една година и два месеца агония е към своя край. Въпреки оставката на правителството обаче, ситуацията е сериозна. Нанесени са сериозни поражения, които изискват бързо вземане на мерки“, коментира той.

По данни на депутата между 700 и 900 милиона лева са загубите от неизпълнение в данъчните приходи. За да функционира нормално Здравната каса, са необходими между 230 и 330 милиона. Като минимум по финансиране по оперативните програми са нужни поне 500 милиона, за да продължи изпълнението на проектите, смята Христов.

За да може да се стабилизира положението, е необходим нов лимит на дълг и реално теглене на такъв в размер на 1,72 милиарда лева. Минимум милиард и половина са нужни за допълване на фонда за гарантиране на влоговете. Общата сума за стабилизиране на държавата към днешна дата е над 9 милиарда лева, изчисли народният представител.

Той обясни, че все още е рано да се изнася информация как ще бъдат подредени листите на ГЕРБ за предстоящите избори, тъй като все още текат „вътрешнопартийни процеси“. Очаква се те да приключат следващите седмици. Всеки един от варненските депутати е получил номинации за участие в листите.

Павел Христов увери, че ГЕРБ ще води чиста предизборна кампания и няма да се поддава на провокации, каквито вероятно ще има. Той пожела успех на новия лидер на БСП Михаил Миков.

„Столетницата е преценила, че това е лидерът, който иска. Оттук нататък се надяваме на джентълменско отношение, на феърплей, и да проведем една добра предизборна кампания, в която да борим аргументи и политики, а не компромати и костинбродски завери“, каза Павел Христов.