“Парична гаранция за мъж, обвинен в изнудване
“Парична гаранция за мъж, обвинен в изнудване / netinfo
Варненският окръжен съд измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 5000 лв за Валентин Христов, обвинен в изнудване на Т. Бойчев, извършено в съучастие с Кр.Минков в периода април 2006-та - януари 2007 година. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Христов беше задържан под стража след общодържавно издирване на 15 февруари 2008 година, месец след като задочният процес срещу него във ВОС бе прекратен, а делото върнато на прокуратурата за доразследване. Според обвинението, при условията на продължавано престъпление двамата системно изнудвали Бойчев, включително със сила, бой и заплахи да върне заем от 9139 лв.

Вторият обвиняем по това дознание Кр.Минков също е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв, определна от съда след прекратяване на наказателното производство и връщане на делото за доразследване.

Наказателното дело срещу Христов и Кр. Минков започна на 20 август 2007 година, но процесът за Христов беше задочен, защото той не беше издирен и призован за делото. След 4 съдебни заседания и разпит на всички свидетели, през януари тази година ВОС върна делото на прокуратурата, за да отстрани допуснати процесуални нарушения. Според съда, отсъствието на Валентин Христов от процеса е създало пречки за разкриване на обективната истина.