Отпускат финансова помощ на 55 социално слаби и тежко болни
Отпускат финансова помощ на 55 социално слаби и тежко болни / Dariknews.bg

Да се отпусне еднократна финансова помощ на обща стойност 23 250 лв. на 55 лица с ниски доходи и заболявания. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от комисията по социални дейности и жилищна политика. Нуждаещите се са подали молби в общинската администрация, като специално назначена комисия детайлно е разгледала всички молби.

Тези, които са включени в списъка за еднократна помощ, ще получат финансиране според специфичните си потребности. Най-малката сума, която ще се отпусне, е 150 лв., а най-голямата – 2000 лв.

Таня Василева от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна обясни на съветниците, че след като 71 000 лв. от парите за еднократни помощи са били прехвърлени на район „Аспарухово“ заради бедствието от 19 юни, в бюджета на общината  за тази дейност са останали само въпросните 23 250 лв. „След като раздадем и тях ще останем на нула. За момента все още сме в рамките на бюджета. Надявам се на предстояща актуализация да се потърсят варианти за увеличаване на финансирането“, коментира Василева.

Съветниците от ресорната комисия взеха решение да се опростят и неплатените такси за ползване на социални услуги от потребителите на Домашния социален патронаж, които са починали или се намират в тежко финансово състояние.