/ www.chernomore.bg, архив
Осмокласник от Варна получи 7 години затвор за жестоко убийство на бездомник. Престъплението беше извършено в началото на миналата година, като тогава Денис Живков е бил на 14 години. Негов съучастник е бил 13-годишният Камен, който обаче не може да носи съдебна отговорност заради възрастта си.

Тялото на бившия полицай Красимир Куртев беше открито на 21 януари 2018 г. в квартал „Владислав Варненчик”. Седмица по-рано между бездомника и двете момчета възминква конфликт пред пункт за вторични суровини, завършил само с размяна на обидни реплики. На следващия ден тийнейджърите отново се виждат с Красимир. Този път го засичат край контейнери за смет до детска градина „Маргаритка”. Решават да му отмъстят и започват да го бият на улицата, като Денис нанася повечето от ударите. 

Деца бият с часове бездомник, оставят го да умре гол на улицата

На 20 януари двете момчета се разхождат със своите приятели Атанас и Васил, които също са от ромската махала в квартала. Около 20:30 ч. четиримата минават покрай бараките до бл. 20 и се сещат, че в една от тях живее бездомникът.

Денис и Камен нахлуват в постройката и заварват в нея жертвата си. Започват да нанасят юмруци и ритници по цялото тяло на Красимир, като ги редуват с унижения - уринират върху бездомника и наливат алкохол в устата му, докато той започва да се дави. На няколко пъти момчета се засилват и скачат върху тялото на лежащия в безпомощно състояние бивш полицай.    

Всичко случващо се е наблюдавано от другите момчета. Атанас дори снима с телефон побоя и униженията, след като Денис го кара да включи камерата.  

Родителите на момчето, пребило бездомник: Говорят срещу него, защото е ром (ВИДЕО)

След известно време четирите момчета си тръгват, но малко по-късно Денис и Камен решават да се върнат в бараката. Този път изкарват бездомника навън и въпреки минусовите температури го събличат гол. Продължават да го бият в продължение на около час и половина. През цялото време Красимир ги моли да спрат, но момчетата не се трогват. Изоставят го да лежи гол пред бараката в януарската нощ. На следващия ден трупът на бездомника е открит от случаен минувач.

Законът предвижда за убийство, извършено от непълнолетни, наказание от 3 до 10 години. Постановената присъда на Варненския окръжен съд за Денис е над средния размер. Тя подлежи на обжалване пред Апелативния съд.