/ снимка: Petel.bg
Непълнолетно момче ще се изправи днес пред Варненския окръжен съд, за да отговаря за жестоко убийство.

В началото на тази година до пазара във варненския квартал „Владислав Варненчик” беше открито безжизненото тяло на 53-годишния бездомник Красимир Куртев. Като извършители на престъплението бяха задържани 14-годишният тогава Денис Живков и с година по-малкия от него Камен, който обаче не може да носи съдебна отговорност заради възрастта си. Така Денис остана единственият обвиняем за тежкото престъпление.  

Обвиниха 14-годишен за убийството на бездомник

Първата среща между жертвата Красимир Куртев и двете момчета Денис и Камен е в ранните следобедни часове на 16 януари пред пункт за вторични суровини във варненския квартал „Владислав Варненчик”. Между мъжа и децата, които са от ромски произход, възниква конфликт, завършил само с размяна на обидни реплики. 

На следващия ден тийнейджърите отново се виждат с бездомника. Този път го засичат край контейнери за смет до детска градина „Маргаритка”. Решават да му отмъстят и започват да го бият на улицата, като Денис нанася повечето от ударите. 

На 20 януари двете момчета се разхождат със своите приятели Атанас и Васил, които също са от ромската махала в квартала. Около 20:30 ч. четиримата минават покрай бараките до бл. 20 и се сещат, че в една от тях живее бездомникът. Денис и Камен нахлуват в постройката и заварват в нея жертвата си. Започват да нанасят юмруци и ритници по цялото тяло на Красимир, като ги редуват с унижения - уринират върху бездомника и наливат алкохол в устата му, докато той започва да се дави. На няколко пъти момчета се засилват и скачат върху тялото на лежащия в безпомощно състояние бездомник.    

Дете снимало с телефон убийството на бездомник (ВИДЕО)

Всичко случващо се е наблюдавано от другите момчета. Атанас дори снима с телефон побоя и униженията, след като Денис го кара да включи камерата.  

След известно време четирите момчета си тръгват, но малко по-късно Денис и Камен решават да се върнат в бараката. Този път изкарват бездомника навън и въпреки минусовите температури го събличат гол.

Продължават да го бият в продължение на около час и половина. През цялото време Красимир ги моли да спрат, но момчетата не се трогват. Изоставят го да лежи гол пред бараката в януарската нощ. На следващия ден трупът на бездомника е открит от случаен минувач. 

Родителите на момчето, пребило бездомник: Говорят срещу него, защото е ром (ВИДЕО)

Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Красимир е настъпила сравнително бавно и вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Бездомникът е бил и със счупени ребра, които са причинили разкъсване на вътрешните му органи.

Престъпление беше разкрито бързо от варненската полиция. За Денис се оказа, че вече е регистриран в Детска педагогическа стая за предишни безпричинни нападения над възрастни хора. 

Обвиненото за убийство момче нападало и преди възрастни хора

От задържането си досега Денис се намира в ареста. Наказанието, което законът предвижда за умишлено убийство по особено мъчителен начин е от 15 години затвор до доживотна присъда. Тъй като обаче Денис е бил непълнолетен, той може да получи от 3 до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен. Заради своята възраст съучастникът му Камен не може да носи наказателна отговорност и беше настанен в интернат. Той е призован като свидетел по делото. На другите две момчета, които са наблюдавали и снимали побоя, не бяха повдигнати обвинения.