Осиновители от цялата страна си дават среща във Варна
Осиновители от цялата страна си дават среща във Варна / организаторите

За 13 пореден път на 18 юни в Дома за медико социални грижи за деца във "Виница" ще си дадат среща осиновители от цялата страна.  По традиция срещите се провеждат всяка трета събота на настоящия месец под надслов „Аз и моето семейство”.

„Това е ден, в който се събират сeмейства, осиновили деца от дома. Прави се винаги в събота преди обяд под формата на сутрешно матине с музика, анимация, забавления. В неформална празнична обстановка със сладки, кафе и сок децата се забавляват.

Тези срещи са трогателни и емоционални. Те са празник не само за семействата, но и за екипа на дома, защото виждаме децата, които са пораснали, виждаме техните родители колко са щастливи. Това е и моментът, в който семействата със специфичен проблем могат да споделят и се консултират с нашите специалисти. Срещите са и подходящ случай, при който семействата решават да разкажат на детето си историята на неговото осиновяване, да му покажат от къде идва то, къде се е родило, къде е спало, хората, които са се грижили за него. Създаваме условия семействата да преживеят още един празничен ден в техния живот”, споделя д-р Стефка Джанкова, директор на дома. Тя уточни, че никога не знаят колко семейства ще дойдат.

„Някои хора забравят, за някои не е удобно, но винаги идват минимум 50 семейства. Те самите са вече приятели, защото ги свързва една обща съдба и кауза”, допълва д-р Джанкова.

От няколко години Домът за медико социални грижи Варна работи само с деца с увреждания. В момента децата за резидентна грижа са 52, децата в отделението за недоносени са 13, а през годината между 140 и 160 деца идват в специализираното заведение за рехабилитация.