Онкогинеколози: Профилактиката спасява живот
Онкогинеколози: Профилактиката спасява живот / netinfo

72 са гинекологичните операции, направени от началото на годината в Специализираната АГ болница във Варна. 12 от тях са тежките онкогинекологични интервенции, сочат данните на лечебното заведение. Най-младата жена, легнала на операционната маса, е на 36 години, а най-възрастната - на 68.

От особено значение при лечението на гинекологични ракови заболявания е превенцията, заяви доц. д-р Стефан Иванов - завеждащ катедра по акушерство и гинекология в Медицинския университет във Варна. Ранната диагностика при рака на шийката на матката дава възможност за 100-процентово излекуване от болестта, която преминава през предракова фаза, продължаваща цели 10 години. Тя се установява чрез цитологичен скрийнинг и се лекува успешно. Ако бъде пропуснат моментът обаче, се налагат тежки радикални операции, коментира д-р Иванов.

Ракът на шийката на матаката се среща четири пъти по-често в България отколкото в Австралия. Това заяви по време на посещението си във варненската АГ-болница световно известният онкогинеколог проф. Невил Хакер - директор на раковия център в Сидни. Благодарение на въведената през 1992 година Национална скрийнингова програма за последните 17 години това заболявяне и смъртните случаи от него са намалели с 50 процента, подчерта специалистът. Австралия е първата страна, въвела профилактична ваксина срещу човешкия папиломен вирус. Тя осигурява защита от два вирусни типа, отговорни за 70 процента от случаите на рак на маточната шийка. 80 процента от момичетата на възраст 12-13 години в Австралия си поставят ваксината, каза още д-р Хакер.

Въпреки че по света ракът на яйчника се среща при 40-годишни жени, у нас той се проявява и при 30-годишните, заяви д-р Петър Атанасов - директор на Специализираната АГ-болница. 10 процента от жените страдат от болестта заради фамилна обремененост. За жалост няма ефективен скрийнинг тест, който да открива на време рака на яйчника, затова смъртността от него е много висока, добави д-р Невил Хакер. 60 процента от жените, жертви на болестта, умират до пет години след началото й.

В нашата болница се оперират успешно тежки онкогинекологични заболявания, тъй като имаме добри специалисти и база, коментира доц. д-р Стефан Иванов. "Преди минути приключи четвъртата по ред операция на 37-годишна варненка с тумор на яйчника. Жената ще може да има още деца и ще се възстанови от тежкото заболяване", разкри той.