Онкоболницата изследва по-евтино за рак на маточната шийка през октомври
Онкоболницата изследва по-евтино за рак на маточната шийка през октомври / БГНЕС, архив

Намалена цена на най-високоефективното изследване за откриване и предразположение към рак на маточната шийка предлага онкоболницата през октомври.

Методът включва цитонамазка, която се различава от обикновената и дава възможност за по-точно разпознаване на клетъчния материал. С изследването могат да се открият по-прецизно предраковите и раковите клетки. Избегната е възможността за поява на фалшив резултат, уверяват от здравното заведение.

През целия октомври цената на изследването ще бъде 30 лева. В същия период срещу по-ниско заплащане ще може да се изследва и наличието на човешки папилома вирус. Той е причината в над 90 % от случаите за развитието на онкологично заболяване при жените. Сумата, която ще трябва да заплатят желаещите да се изследват, е 70 лева.

Онкологичната болница във Варна разполага с апарат, който  позволява разпознаването на типа HPV и съответно определяне на степента на риска от бъдещо заболяване. Апаратурата „предсказва" и появата на усложнения при пациентки, претърпели вече лечение на рак на маточната шийка.

Записването за изследванията става на регистратурата на СБАЛОЗ - Варна.