Огромен интерес към Клайдерман, меломаните масово купуват билети в интернет
Огромен интерес към Клайдерман, меломаните масово купуват билети в интернет / netinfo

Европейският музикален  фестивал – Варна 2010 стана най-търсената  музикална проява в морската столица още преди да обяви цялата си програма. Причината – гостуването на виртуоза от най-титулована световна класа Ричард Клайдерман. Три месеца преди датата на неговия концерт  - 12 април, продажбите на билетите вървят при изключителен интерес, особено в интернет.

Фестивалните вечери ще се случват на три сцени – Двореца на културата и спорта, Варненската опера и Градската художествена галерия. Началото на музикалния празник ще бъде на 24 март в Операта, ще го даде Белослава с джаз проекта „Love Live Vol. 5”. Той е пета част от поредицата концерти, която певицата осъществява през годините с различни музиканти, но винаги в тандем с Живко Петров. Тя обича да ги представя като музика, създадена от любовта и за любовта. Всички композиции са авторски - на Белослава и Живко Петров. Заедно с тях двамата ще бъдат още Митко Семов – ударни, Антони Рикев – бас и беквокалите Александър Славчев и Елена Кокорска.

Още камерни преживявания предлагат срещите с оркестър „Студио Примо” на 7 април и на чешкото трио „Бохемия” на 23 април в Галерията. „Студио Примо” е добре познато на морската публика, защото е в основата на редица важни проекти, случили се във фестивала, като концертите на Йълдъз Ибрахимова, на Теодоси Спасов. Сега оркестърът се представя в друг профил с програмата „Барокови настроения” от творби на Пахелбел, Корели, Хендел, Вивалди. Триото от Чехия включва Иржи Шестак (обой), Либор Соукал (фагот) и Магдалена Адамкова (пиано) и ще поднесе програма от произведения на френски и чешки композитори от ХХ век. Това гостуване е със съдействието на Чешкия културен институт в София.

От 25 януари на касата на Варненска опера започват продажбите за концертите в Операта и Галерията. Цените на билетите за тях са от 10 до 25 лв., а за Клайдерман – от 30 до 80 лв.