Обжалват тежки присъди за тройно убийство
Обжалват тежки присъди за тройно убийство / Dariknews.bg, архив

23-годишният Радомир Иванов и Петър Христов на 22 години от Силистра, осъдени на по 20 години затвор за тройно убийство, извършено в съучастие с друг младеж от крайдунавския град,  обжалваха пред Варненския апелативен съд присъдата на Окръжен съд Силистра. През есента на миналата година първата съдебна инстанция призна вината Радомир Иванов, на Петър Христов и на Георги Петров, затова, че на 19 октомври 2010 година в Силистра, в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Николай Николов (57г.), Сабин Стоянов(61г.) и Мамут Яшар(59г.).

Убийствата са извършени след като жертвите се намирали в безпомощно състояние, по особено мъчителен за тях начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Радомир и Петър получиха 20 годишни присъди, а наказанието на Георги е 16 години „лишаване от свобода”, припомнят от пресслужбата на съда.

Тройното убийство на тримата клошари разтърси крайдунавския град през есента на 2010 година. На 19 октомври в изоставената сграда на бившето „Детско отделение“ бяха открити телата на премазаните от бой и вече умъртвени Николай и Сабин, а Мамут беше отведен в безпомощно състояние в болницата в Силистра, за да бъде опериран по спешност.

Два дни преди това Радомир и Петър влезли в изоставената сграда, видели единия от клошарите и установили, че до него има мъртва жена. Възникнал конфликт между тях и скитащите мъже, които трайно обитавали сградата. Петър се обадил в полицията, за да съобщи за преживяното от тях. На следващия ден Радомир, Петър и Георги пийнали здраво, придобили кураж и взели решение да се върнат в порутената сграда, за да изяснят отношенията си с клошарите. На първия етаж открили първо спящия Сабин. Засипали го с множество удари с крака по цялото тяло. Открили и Мамут и го пребили по същия начин. Качили се на втория етаж, където се „разправили“ по най-брутален начин с безпомощния Николай. Ритали го с крака по гърдите и главата.

Младежите се връщали по няколко пъти към всяка една от своите жертви и безмилостно ги удряли. Напуснали сградата, но минути по-късно Радомир и Петър се върнали, “въоръжени“ с дъски, изтръгнати от съседна рушаща се сграда. Последвали нови и нови набези върху телата на безпомощните и малтретирани клошари. Часове по-късно телата на Николай и Събин били открити от техен събрат, който сигнализирал на полицията. Съдебно-медицинската експертиза установила, че комбинацията от контузии на мозъка, черепните и гръдните травми причинила смъртта им. Мамут Яшар преживял операцията, но така и не се възстановил от тежките травми, след жестокия побой.

Радомир Иванов и Петър Христов поискаха от втората съдебна инстанция по-леки присъди. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.