Общинска фирма ще храни децата в градините
Общинска фирма ще храни децата в градините / DarikNews.bg, архив

Общинското дружество „Ученическо и столове” ще доставя храната в детските градини във Варна, решиха общинските съветници. Те гласуваха кметът да сключи договор с фирмата.
Администрацията предвижда режийните разноски на дете да са 1.59 лв. без ДДС. Заради нарастващите разходи на забавачниците местните избраници гласуваха при актуализацията на бюджета прокуристът на дружеството да направи предложение за размера на режийните, което е съгласувано с директорите на градини и с администрацията.

Съветникът Христо Атанасов („Свободен избор – Екогласност”) предложи създаването на комисия с участието на всички заинтересовани страни, която да излезе с решение по въпроса с храненето на децата. Неговият колега Янко Станев (СДС-ДА)обясни, че с възлагането на доставките на общинското дружество се преодолява хаосът, предизвикан в последните години. Така се защитават интересите на децата и „се спира процесът на феодализация”, коментира Станев. Той допълни, че процедурата може да се приложи и за други общински дейности, ако сработи. Станев даде пример с изтичането на концесията за чистота. Според него по този начин общината може да избегне посредниците между администрацията и гражданите.

Янко Станев е отбелязал израстване по проблема, тъй като изказванията му по времето на Кирил Йорданов бяха в обратна посока, заяви Пламен Начков (БСП). Той защити идеята общинското дружество да поеме храненето на децата, тъй като фирмата е показала своята жизненост и с това решение ще се прекрати възможността персоналът в градини да се занимава с този проблема. Начков изрази надежда, че практиката ще бъде въведена и в училищата.