Общината осигури още един микробус за хора с увреждания
Общината осигури още един микробус за хора с увреждания / Live.Varna.bg

Още един специализиран пътнически микробус осигури Община Варна за хората с увреждания - „Ивеко“, с 6+1 места, с платформа и място за две инвалидни колички. Вътрешното оборудване е изцяло адаптирано за транспорт на хора със специфични нужди. Бусът е на стойност близо 75 000 лв. и е закупен по социалната програма на общината. Заявки за ползването му могат да бъдат подавани на тел. 0886 60 85 50.

„Този бус допълва автопарка, приспособен за хора с увреждания във Варна, след като в средата на тази година доставихме три буса, осигурени по проект „Интегриран градски транспорт“. Те се ползват много активно, като средно на ден заявките са между 140 и 150“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че превозните средства са част от работата на общината за създаване на удобна градска среда - в част от подлезите, например, вече са монтирани 39 автоматични платформи.

„Варна е един от примерите, който ни накара да променим програмата си за спорт за хора с увреждания“, каза Красен Кралев, министър на младежта и спорта, който присъства на събитието. Той допълни, че в министерството се създават условия за равнопоставено участие в програмата за спорт на хора с увреждания, която е увеличена с близо 20% в сравнение с предни години.

Кметът похвали варненските състезатели по баскетбол в инвалидни колички, които преди десетина дни спечелиха първо място на откритото първенство на Румъния с три победи във финалната фаза.