Общината губи гласа си на събранието на Спортен комплекс „Варна“
Общината губи гласа си на събранието на Спортен комплекс „Варна“ / DarikNews.bg, архив

Представителят на Общинския съвет в Спортен комплекс „Варна“ АД няма да има право на глас на общото събрание на дружеството, което се очаква да построи нов стадион на мястото на бившия „Юрий Гагарин“. Събранието е свикано за 10 юли и на него трябва да се разгледа отчетът за дейността през 2014 г., да се гласува решение за разпределяне на печалбата за миналата година и да се избере одитор за 2015 г.

Общинският представител в Спортен комплекс „Варна“ е съветникът Валентина Софрониева. Пред Дарик тя обясни, че до края на следващата работна седмица не се планира да има сесия на местния парламент, който трябва да я упълномощи.

Датата 10 юли е била резервната за провеждане на събранието. Първоначално то е трябвало да се състои две седмици по-рано, но е било отложено именно защото се е очаквало да има  заседание на Общинския съвет, каза още Софрониева. Тя няма информация за графика на подновените преди месец строителни дейности, както и за развитие около продажбата на близо 17 дка, приходите от които трябва да финансират изграждането на съоръжението. Тези въпроси Софрониева възнамерява да постави на общото събрание, на което ще присъства, въпреки че няма да може да гласува.

В дружеството „Спортен комплекс Варна” „Химимпорт“ притежава 65 %, а останалите дялове са на общината, която участва с апортирани терени с обща площ 154 дка. След като дълги години строителството на новия стадион беше замразено, преди няколко месеца изпълнителният директор на частната компания Марин Митев  поиска да бъдат продадени 17 дка, а предложението му беше прието от Общинския съвет. Първоначалният проект на съоръжението ще бъде изменен и неговият капацитет се планира да е за 22 000 души.