възрастен ръце бастун
 възрастен ръце бастун / ThinkStock/Getty Images
Домашният социален патронаж обслужват 550 потребители

Дарени хранителни продукти ще бъдат раздадени в двете обществени трапезарии, които осигуряват в делничните дни храна за хората в неравностойно положение.

Стоките засега са 3000 кисели млека, едната от трапезариите допълнително ще дава млечен десерт и зърнена закуска, съобщи Таня Василева, директор на дирекция “Социални дейности” към Община Варна. Социални услуги на територията на общината продължават да работят в ситуация на извънредни мерки.

Домашният социален патронаж обслужват 550 потребители, на които се предоставя готвена и суха храна в домовете им, извършват се покупки на хранителни продукти от първа необходимост и заплащат сметки на потребителите. Служителите настаняват по спешност самотни възрастни хора, за които няма кой да полага грижи.

Център „Домашна грижа“ и услугата „Домашен помощник“ подпомагат ежедневния бит на потребителите с почистване на дома и приготвяне на храна в домашни условия. Лицата с тежки увреждания, с определена първа група с чужда помощ, ползват социалната услуга „Лична помощ“, която дава възможност за персонални грижи в домашна среда за задоволяване на ежедневни потребности.

Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица продължава да обслужва потребители в режим на задължително спазване на предписанията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съгласно издадените заповеди на кмета на община Варна.

Социалните услуги в общността, които в  нормални условия предоставят почасова работа с потребителите /центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневни центрове/, са в режим на дистанционно функциониране, като извършват консултации по телефона или онлайн, включително оказват психологическа и социална подкрепа.