Обявиха кои кандидати за местна власт са работили за ДС
Обявиха кои кандидати за местна власт са работили за ДС / БГНЕС, архив

14 от кандидатите за общински съветници във Варна са работили за Държавна сигурност. От тях трима са били щатни служители, а останалите са регистрирани като агенти и съдържатели на явочни квартири, става ясно от обявения от Комисията по досиета списък.

Сред номинираните от „Живот за Варна”, НФСБ, „Движение 21” и „Партия на зелените” е имало по двама кандидати с принадлежност към службите, а в листите на БСП, ДПС, АБВ, „Кирил Йорданов – кметът на Варна”, „Граждански експертен център” и „Движение за радикална промяна Българската пролет” – по един.

Щатни служители на ДС са били Илия Димитров Джутев („Живот за Варна), Драгомир Бориславов Стефанов (АБВ) и Валентин Вълчев Вълев („Партия на зелените”).

Председателят на групата на БСП в предишния Общински съвет Аврам Тодоров е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Македония. Той е регистриран през 1980 г., а принадлежността му към службите беше обявена с предишни решения на комисията.

Съдържатели на явочни квартири са били още Георги Радев Георгиев („Живот за Варна”) и Михаил Николов Михайлов („Партия на зелените”)

Агентите на ДС в листата на „Движение 21” са Валентин Стамов Димов и Огнян Любенов Цеков. Димов е работил за Военното контраразузнаване, а псевдонимът му е бил Свилен. Той е вербуван през 1990 от бившия областен управител на Варна Данчо Симеонов. Цеков сътрудничил като агент Станислав на Окръжно управление на МВР-ДС Варна.

За Военното контраразузнаване са работили издигнатите от НФСБ Цанко Христов Цанков (агент Събев) и Яхим Георгиев Димитров (резидент Румен), номинираният от „Движение за радикална промяна Българската пролет” Борис Людмилов Божков (агент Ришард) и бившият министър на отбраната в кабинета „Виденов” Димитър Николов Павлов (агент Стойков). На местния вот той беше част от листата на коалицията „Кирил Йорданов - Кметът на Варна".

Агенти на Шесто управление са били кандидатите на ДПС Февзи Раимов Салиев (с псевдоним Орлин) и на „Граждански експертен център” Максим Иванов Симов (Сашо).

Нито един от кандидатите, работили за службите, не успя да влезе в Общинския съвет.