Новият терминал на летището три пъти по-голям от стария (снимки)
Новият терминал на летището три пъти по-голям от стария (снимки) / снимки: Дарик Варна

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното откриване на терминала във Варна. На събитието присъстваха и министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, представители на местната и централната власт и др.

„След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава“, каза министър Папазов. По думите му това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране. „Нашият град вече има едно модерно европейско летище, което предлага качествени услуги на потребителите, красив и съвременен интериор“, допълни той.

Новият терминал на летището три пъти поголям от стария (снимки)
netinfo

Новият терминал на летището три пъти поголям от стария (снимки)
netinfo

Министър Папазов благодари на специалистите в гражданската авиация за развитието на авиационния сектор и за гарантиране безопасността на милионите пътници по света, които ползват този транспорт. „Затова общата ни цел е да продължим да осигуряваме на пътниците сигурен, редовен и ефективен въздушен транспорт“, допълни той.

Инвестицията само в строителството на терминала във Варна възлиза на над 75 млн. лв., построен е за около 20 месеца на 20 000 кв.м., като това е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новият терминал на летището три пъти поголям от стария (снимки)
netinfo

Машина за измерване на теглото на багажа

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД във варненското летище за последната година и половина, след откриването на напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети в края на миналия февруари – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът р изплатил повече от 100 милиона лева до сега на държавата, като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение като предстои и неговото откриване.