Недоволни ветеринари се вдигат на протест
Недоволни ветеринари се вдигат на протест / netinfo

Съществува голяма опасност от разпространение на остри инфекциозни болести по животните, след като от 20 юни ветеринарните лекари във Варна са преустановили дейността си. Това съобщиха представители на Българския ветеринарен съюз (БВС) в морската столица. От няколко дни не се извършват профилактика и контрол над животните, тъй като Министерството на земеделието и храните не е изплатило над 3 000 000 лв. на лекарите. Средствата са за осъществени дейности от първото тримесечие на годината и са предвидени от държавата по договор с ветеринарните медици.

Д-р Георги Генов, председател на БВС във Варна, обясни, че лекарите са изпращали писма до аграрното ведомство няколко пъти. Заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев разпореди парите да бъдат преведени до Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която съответно да ги преведе на лекарите, коментира д-р Тодор Тодоров от Комисията за контрол и професионална етика. Парите обаче ги няма и ветеринарните лекари допускат, че може да се крадат или да се разпределят на друго място.

„Става въпрос за шуробаджанащина между Министерството на земеделието и НВМС. Никой не казва „преведохме парите” или „не ги преведохме”. Пари просто няма”, коментира Мирослав Димитров, юрисконсулт на БВС – Варна.

Подозираме, че в Разград прикриват бяс по животните, каза д-р Тодор Тодоров. По думите му, лятото е най-опасният период за разпространение на зарази и инфекциозни болести.

Ветеринарите ще протестират утре от 11 до 15 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните.