Напрежение в Областна управа, двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ)
Напрежение в Областна управа, двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Около 20 варненци поискаха оставката на областния управител Иван Великов заради върнатите от него решения, взети на последното заседание на Общинския съвет. Недоволните от заповедта на Великов, най-вече заради отмененото решение за преименуване на 215 топонима в региона от турски на български език, се събраха тази сутрин пред Областна управа. Там те скандираха „Оставка" и „Мафия", издигнаха няколко плаката срещу губернатора и „украсиха" табелата на сградата с надпис „Варненски вилает".

Напрежение в Областна управа двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ)
netinfo

Протестиращите, водени от независимия общински съветник Костадин Костадинов, поискаха среща с Великов, за когото бяха подготвили „подаръци" - чувал с хартиени фесове и медал от тенекиена капачка с изрисуван на него полумесец. Губернаторът отказа да слезе, като покани трима представители на недоволните граждани на разговор при него. Това предизвика ескалиране на напрежението. Протестиращите опитаха да се качат при губернатора, но бяха спрени от охраняващи стълбището полицаи.

Напрежение в Областна управа двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ)
netinfo

Костадинов и още няколко от протестиращите все пак успяха да се качат при областния управител, като му поискаха обяснение за обжалваните решения от декемврийската сесия на местния парламент. Нямам нищо против смяната на имената, както и против всички останали решения, заяви в отговор Иван Великов. Той отново обясни, че е върнал за преразглеждане решенията на Общинския съвет заради нарушаване на правилника за работата му. „Ако бъде спазен закона, няма да ги спра, разбира се. Правилата в тази държава трябва да се спазват", посочи Великов. Той бе категоричен, че не му е оказван политически натиск и скоро няма да подаде оставка, като би си тръгнал само ако Министерски съвет реши да го освободи.

Напрежение в Областна управа двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ)
netinfo

Областният управител сподели, че няма да излезе навън при искащите оставката му заради „враждебната атмосфера". Той отказа да приеме „даровете" на протестиращите, а изсипването на хартиените фесове на земята и подритването им окачестви като хулигански действия. Великов призна, че е редови член на БСП, но взема решения и се изказва от позицията на областен управител. Той отново призова общинските съветници да спазват Правилника за работа на Общинския съвет.

Костадин Костадинов пък се закани да сезира прокуратурата за злоупотреба със служебно положение от страна на областния управител и нанесени имуществени вреди на варненци. Костадинов припомни, че едно от приетите решения на декемврийската сесия е намаляване на такса смет и данък МПС. В момента плащането става на старите ставки и това ощетява варненци, решили да платят налозите в първите дни на годината, посочи общинският съветник.

Сред протестиращите пред Областна управа бе и лидерът на Партия на българските мъже Росен Марков. Зевзекът не пропусна възможността да изрази мнението си по познатия нестандартен начин.

Напрежение в Областна управа двайсетина варненци поискаха оставката на губернатора (СНИМКИ)
netinfo