Намалиха такса тротоарно право
Намалиха такса тротоарно право / снимка: Reuters, архив

За да облекчат малкия бизнес във Варна, съветниците от финансовата комисия гласуваха по-ниски такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площадки и други улични терени. Те се определят в зависимост от сезона и зоната, в която попада обектът.

Предложението да се намали такса "тротоарно право" идва от районните кметове след проведени срещи и постъпили жалби от граждани.

Според новите цени, за първа зона през зимата ще се плащат 10 лв, а не както досега 19,10. За втора и трета зона ще се дават респективно 7 и 5 лв. на квадратен метър месечно, а не както до момента 17,40 и 15,50 лв. За обекти в четвърта зона търговците ще плащат с 10 лв. по-малко - 4 лв. през зимата.

Таксите през летния сезон падат от 22,40 на 20 лв. за първа зона, от 19,60 на 14 лв. за втора, от 16,80 на 10 лв. за трета и от 14 на 8 лв. за четвърта.

Цените са изготвени от специално създадена работна група. Общинският съветник от БСП Пламен Начков предложи администрацията да изготви становище какво отражение биха дали на бюджета новите такси.

За да станат факт те, трябва да бъдат одобрени и на сесия на Общинския съвет.