Най-младата родилка в АГ болница е на 15, най-възрастната – на 45 години
Най-младата родилка в АГ болница е на 15, най-възрастната – на 45 години / снимка: Sofia photo agency, архив

Ръст на ражданията отчитат в специализираната АГ болница „Проф. Д. Стаматов" във Варна. През миналата година там са се родили 2406 бебета, което е със 150 новородени повече от предходната 2013 г., отчете управителят д-р Радослав Минков.

Родените момчета са 1243 и са повече от момичетата, които са 1163. Недоносените бебета са 379, катоса отгледани тежки случаи от цяла Североизточна България. Най-малкото недоносено е било момченце с тегло 680 грама, коетое отгледано живо и здраво.

Сред проплакалите за първи път в болницата има четиризнаци, 4 тройки и 66 двойки бебета. През 2014 г. най-младата родилка е била 15-годишна, а най-възрастната - на 45 години.

Само от началото на годината в специализираното здравно заведение са се родили 134 бебета. Момченцата отново са повече, като само тази сутрин на бял свят са се появили 3 момчета.

Празникът в АГ болница започна с обичай за Бабинден. Акушер-гинекологът с най-голям стаж в болницата - д-р Добрин Николов, си изми ръцете с вода и сапун, „за да има чисти ръце и чисто сърце". Д-р Николов е шеф на родилното отделение и изражда вече 40 години.

По случай празника на родилната помощ, лидерът на Партия на българските мъже Росен Марков дари АГ болницата с литър сперма „екстра качество". Зевзекът донесе семенната течност в метален термос, който връчи на шефа на болницата д-р Минков.