Над 80 ленти от 30 държави представя Фестивалът на анимационния филм
Над 80 ленти от 30 държави представя Фестивалът на анимационния филм / netinfo

86 ленти от 30 държави ще бъдат представени на десетото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Той ще бъде открит утре вечер и ще продължи до 14 септември. Филмите, които са разделени в категории - пълнометражни, късометражни, детски, телевизионни и студентски, ще бъдат излъчвани във Фестивалния и конгресен център.

26 заглавия са включени в категорията "Най-доброто от света". Публиката ще има възможността да види и 10-те награждавани филми през годините на фестивала. Документалното кино пък ще представи анимацията зад кулисите. Ще бъде обърнато внимание на кукленото студио Маккинон и Сандърс, работило по филми на Тим Бъртън и Уес Андерсън и на гения на руската анимация Фьодор Хитрук. Петима са българските творци, чиито филми могат да бъдат видяни в програмата.

Повечето филми са късометражни. Те не са комерсиални и с огромни бюджети, често са тъжни, обясни режисьорът и продуцент на фестивала Анри Кулев. Той увери, че стремежът на организаторите е да се поддържа високото ниво на програмата през годините.

"Фестивалът съществува като изящна фигура в пространството. Искаме зрителите да влязат в залите. Хората забравиха как се гледа кино с ровенето в компютрите и телефоните", коментира Кулев.

Повечето от прожекциите са със свободен вход. Фестивалът се открива с две изложби - изкуството на чешкия майстор-аниматор Ян Шванкмайер в градската галерия "Борис Георгиев" в 16:00 часа утре и изложба на комикси "Спиро - петзвезден герой" пред Зала 1 на ФКЦ в 17:30 ч.

На 14 септември, в 19:00 часа, фестивалът ще бъде закрит с много настроение, награди и най-доброто от програмата.