Над 8 хил. варненци смениха личния си лекар
Над 8 хил. варненци смениха личния си лекар / netinfo
През юни 8 645 здравноосигурени жители на Варненска област са предпочели да направят промяна в избора на семеен лекар. Това показва броят на подадените регистрационни форми от семейните лекари, сключили договор с РЗОК – Варна. Осъществилите промяната представляват 1,82 на сто от всички 475 899 души, които присъстват в пациентските листи на семейните лекари. В регистрите на РЗОК-Варна за пръв път са вписани още 3 164 здравноосигурени, основната част от които са хора от други градове на страната, новородени. С тях общият брой на извършилите смяна или направилите нов избор е 11 809 души.

Два пъти в годината – през юни и декември всеки здравноосигурен може да направи свободно смяна на общопрактикуващия лекар. През декември миналата година от възможността да сменят личния си лекар са се възползвали 15 503 души, а през юни миналата година 11 655 са предпочели да поверят грижите за своето здраве на друг семеен лекар.

Временен избор на територията на Районната здравноосигурителна каса във Варна са направили 38 здравноосигурени лица от други области на страната. Временният избор може да е за период от 1 до 5 месеца, когато сте извън района, в който е вашият семеен лекар. Неизбралите до момента семеен лекар могат да направят своя първоначален избор по всяко време. За това е необходимо да представят лична карта в деловодството на РЗОК, а регистрационната форма е безплатна.

При промяна на адресната регистрация или на местоживеенето, смяната на общопрактикуващия лекар може да стане по всяко време на годината. Нужният при тези обстоятелства документ се продава в книжарницата за медицинска документация в ДКЦ V “Св. Екатерина” (на ул. “Сава” 2).